Ken Metal tipsar Drums Frida Östlund om 5 grymma death metal-låtar!

i Musik

Välkomna till min nya spalt här på Mediejournalen!

Ända sedan jag för första gången hörde Morbid Angels ”Immortal Rites” ur de spruckna högtalarna i en nedgången bar i Tampas hamnområde, har jag som många av mina vänner (och kanske framför allt grannar) känner till, inte kunnat leva utan att varje dag få ”spisa lite riviga låtar” som jag brukar säga. Varje kväll brukar avslutas med att blåsa på mina favoritlåtar så högt att bashornen i mina Dali-subbor bräker. Och jag kan med stolthet säga att jag tror mig ha hittat min fastighets svängningsfrekvens genom att maxa volymen (med mid rangen helt borta förstås) till tonerna av Deicides ”Carnage in the tempel of the damned”. Sist men inte minst en ack så viktig liten detalj: Mitt artistnamn Ken uttalas Kéan, dvs Kii’n.

Men nu över till läsarfrågor…

Hej Ken Metal!
Jag är relativt ny inför Death Metal och undrar var jag ska inleda min musikaliska odyssé? Har du exempelvis tips på fem bra låtar jag kan börja dagen med?
Kram
Frida Östlund, Drum

AAAAAAAAARRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR och tack för ditt brev Frida!

På morgonen tycker jag det är lämpligt att börja med lite mer old school-death metal. Som i ”the olden days” som allas vår Glen ”Tofflan” Benton brukar säga.

1. TRIFIXION MED DEICIDE
Starkt intro med lite krossat glas. Skönt tempo och vettig text, lite poetisk känsla. Bra med lite kortare låtar på morgonkvisten, denna klockar in på 2:59 så hade fungerat på Melodifestivalen.

2. GODLY BEINGS MED OBITUARY
Festlig låt (”It’s a party song” sägs bandet ha utbrustit i samband med släppet) och rivig sång.

3. ABNORMALLY DECEASED MED ENTOMBED
Jag har alltid gillat att framhålla vårt svenska musikarv, och där har förstås Entombed haft en viktig roll att fylla, framför allt vad gäller den svenska musikexporten. Om tre-fyra år kommer folk att prata om Entombed med samma självklarhet som Hugo Alfvén och Karl Gerhard. Det finns få saker som slår att vakna upp med lite lätt blodsmak i munnen samtidigt som Abnormally Deceased spelar på 11 över hela bordet (utom mid range)

4. YOU SUFFER MED NAPALM DEATH
Vän av ordning kanske menar att Napalm Death är mer åt Grindcore (ja, jo, de är ju Grindcorens gudar), men vad gör det när de släpper den perfekta death metal-låten – och den klockar in på sex sekunder. Som Mark ”Barney” Greenway skulle sagt: ”AAAAHHHHHHHHHH!!!”

5. DARK RECOLLECTIONS MED CARNAGE
Återigen lite svensk death metal. Jag älskar att introt i låten blir lite ”billigt” om du verkligen kör alla reglage i botten (utom mid range). Synd att grabbarna bara fick ihop en platta. Obs! Du måste lyssna på ”FULL DYNAMIC RANGE EDITION”. Förstås.

BWAAAAAAAAAAAAAA!!!
//Ken Metal

PS Här kan du lyssna på låtarna på Spotify, smaklig lyssning.