Visste du att svenska nubbar numera egentligen är finska nubbar?

i Mat & Dryck

Mediejournalens sprithistoriker Sami Vikback tar dig med på en vandringsfärd i både den finska och den svenska dryckeshistorian och avslutar med att bjuda på 5 nubbefavoriter till påskbordet.

I slutet av 1700-talet kunde man enligt den finländska alkoholforskaren Esa Österberg tillverka nästan obegränsat med sprit och det betydde att dryckenskapen spred sig

Glögg och punsch är klassiska i svensk dryckestradition. De är också klassiska i Finland. Verkligen, i hela Finland? Okey då, punschen kanske mest hör hemma bland finlandssvenskarna. Men det förekommer faktiskt att man blir serverad ärtsoppa med varm punsch också i andra delar av Finland. Är finlandssvenskarna dagens bärare av vissa urgamla svenska traditioner? Fullt möjligt.

År 1800 KOPPLADES RÄTTEN ATT TILLVERKA SPRIT TILL ATT ÄGA JORD. MÄNGDERNA VAR FÖRDELADE EFTER ANTALET PERSONER I HUSHÅLLET ÖVER 15 ÅR OCH PER VARJE MAN FICK MAN BRÄNNA DUBBELT SÅ MYCKET SOM PER VARJE KVINNA

Att Sverige och Finland har en gemensam dryckeshistoria har naturligtvis att göra med att de var samma land. I slutet av 1700-talet kunde man enligt den finländska alkoholforskaren Esa Österberg tillverka nästan obegränsat med sprit och det betydde att dryckenskapen spred sig. Men år 1800 blev det skärpning. Då kopplades rätten att tillverka sprit till att äga jord. Mängderna var fördelade efter antalet personer i hushållet över 15 år och per varje man fick man bränna dubbelt så mycket som per varje kvinna. Husbehovsbränningen förbjöds i Sverige år 1855 och i Finland 1866.

Brännvinstraditionerna har sedan dess utvecklats i lite olika riktningar. På Alko, Finlands motsvarighet till Systembolaget, är de flesta finländska brännvinssorter klara och okryddade eller bara med mild smaksättning. Tittar man på Systembolagets hyllor finns det en rik variation av kryddade svenska brännviner, och det kommer årligen nya smaksättningar.

Bilden är ett fotomontage
Svenska nubbar då, varför borde de kallas Finska nubbar? Jo, för att Vin & Sprit för 10 år sedan såldes till till franska Pernod Ricard. De märken som Pernod Ricard inte ville behålla såldes till Finska statens alkoholföretag Altia. Av svenska nubbar befinner sig nu alltså OP Andersson, Skåne, Explorer och Kronvodka med flera i finländsk ägo. Å andra sidan så har den vodka som faktiskt bär Finlands namn redan i åratal varit i amerikansk ägo. Så vad spelar det för roll vem som äger vad – Uppenbarligen förblir smakerna på nubbarna desamma?

En god nubbe sitter perfekt som krydda till påskbordets många smaker. Vår ciceron Sami Vikback tipsar om fem utsökta val i Systembolagets fasta sortiment.

1. Saltö Akvavit 2. Piratens Besk 3. Herrgårds Aquavit 4. Nyköpings Brännvin 5. O.P. Anderson Petronella

1. Saltö Akvavit, nr 80, 149 kr (35 cl)
Omdöme: Perfekt kompis till framför allt sillarna och laxen. Kul kryddning med gott om kummin, fänkål och pors. Rejäl men ändå fräsch.

2. Piratens Besk, nr 254, 229 kr (70 cl)
Omdöme: Som namnet antyder en bitterbesk anrättning med fokus på malört, men också med frisk citrus och en känsla av nyslaget gräs. Klockrent till både matjessill och köttbullar.

3. Herrgårds Aquavit, nr 26, 219 kr (50 cl)
Omdöme: En pålitlig klassiker som alltid gör sig bra på påskbordet. Lätt whiskyton med fatkryddighet och gott om kummin, fänkål och en lätt russinton. Gott med det småvarma.

4. Nyköpings Brännvin, nr 266, 219 kr (50 cl)
Omdöme: Aromatisk och ganska rund i stilen, med aningen sötma och gott om anis i kryddningen. Väldigt god till de lite kryddigare sillarna.

5. O.P. Anderson Petronella, nr 101, 129 kr (35 cl)
Omdöme: En snaps med något lägre alkohol (30 procent) men fortfarande fullödig och smakrik. Kummin, anis och dill står för grundkryddan, och en liten skvätt äppelmust i blandningen ger en härligt fruktig karaktär.

Glad Påsk!