Björn Danielsson, OMD: Att helgrilla lamm i trädgården hör påsken till

i Mat & Dryck

Till påsken är helgrillat lamm en traditionell festrätt hos oss. Här kommer ett recept för er som har möjlighet att pröva. Det går naturligtvis att variera. Men säkrast är att följa mitt recept. Eftersom jag vet bäst.

Tag ett lamm och slakta det. Låt lammet hänga tills det blir mört

Asadolamm
Räcker till ca 25 personer (beror på mängden tillbehör)

1 lamm/ungfår (slaktad vikt ca 15 kg)
30-40 l grillkol

10 flaskor rödvin
7,5 liter rapsolja
20 l vatten
100 vitlökar
ca 7 kg grovsalt
ca 500 g (knappt 1 liter) svartpeppar
10 msk timjan
10 msk chilipeppar

Tag ett lamm och slakta det. Låt lammet hänga tills det blir mört. Späcka lammet med vitlöksklyftor. Blanda rödvin, rapsolja, vatten, salt övriga kryddor till marinad. Skala och hacka överbliven vitlök och blanda ned i marinaden. Tänd grillbädden i den bortre ändan och låt det bli en jämn fin glödbädd.

Sätt fast lammet på asadospettet (har du inget kan du svetsa ihop ett par 12 mm-armeringsjärn och lite överblivet järnskrot) och placera det i järnröret snett ut över grillbädden, se bild. Pensla lammet med marinad och vänd sedan var 5:e minut. Pensla på marinad varje gång. Använd en stor, bred målarpensel med naturhår (smält plast vill du inte ha på ditt lamm). Om någon del verkar bli bränd kan den täckas med folie. Låt lammet grilla 4 – 4 ½ timme och var noga med att underhålla grillbädden hela tiden. När det ser färdigt ut, ta loss lammet från asadospettet och lägg upp på ett ordentligt bord. Börja stycka med en bra kniv (lång, skarp). Börja med revbenen – dessa kan tas redan under tiden lammet grillas över bädden – och ortsätt sedan med bog, stekar och rygg i tur och ordning.

Lammet smakar bäst varmt. Ta tillvara på spadet från styckningen och gör den bästa (såklart, det är ju mitt recept) såsen :

Ingredienser Björns Bästa Asadosås
Spad från asadon
10 dl creme fraiche
10-20 dl grädde
20 msk svartvinbärsgele
Soja för färgens skull
salt och peppar

Häll ner spadet i en stor kastrull. Tillsätt creme fraiche, grädde, gelé och sojan. Koka upp och låt stå och småkoka. Salta och peppra.

Servera ditt asadolamm med ugnsrostade grönsaker och Björns Bästa Sås – Glad Påsk!