Att byta Stockholm mot Sydney – Jessica Torstensson berättar

i Krönikor

Alla som känner mig vet att jag alltid drömt om att flytta till ett varmt ställe. Gärna någonstans med stränder och där det är varmt längre än tre månader per år. Jag hade pratat om det lite för länge och kände att det var dags att bara göra det.

En stor fördel med att jobba i ett stort globalt nätverk är att det faktiskt finns många möjligheter bara man frågar runt lite.Timingen visade sig vara helt rätt när jag skickade in mitt CV till den internationella HR-avdelningen. Dagen efter har jag fått svar med en konkret tjänst i Australien. Cirka tre månader senare befinner jag mig i Sydney tillsammans med min man samt mina två barn (åtta och tio år). Det ska kanske tilläggas att varken jag eller min man har varit i Sydney förut och i ärlighetens namn visste jag inte jättemycket om staden innan jag fick erbjudandet.

Mitt motto med livet är att ingenting är omöjligt. Det är bara att göra. Låter enkelt kanske, men för mig är det det. Allt går bara man testar och bestämmer sig för att det går. Så här sex månader in i projektet “flytta till andra sidan jordklotet med hela familjen och börja på ett nytt jobb” har jag, och hela familjen, definitivt samlat på oss mer livserfarenhet.

Här är de största olikheterna (och vissa som jag inte alls hade räknat med) med ett arbetsliv i Sverige:

Språket
Vi svenskar är bra på engelska. Vi är säkert en av de länder i världen som är bäst på engelska, trots att vi inte har det som vårt modersmål. Och att prata engelska har jag aldrig haft några problem med (har även bott utomlands i Frankrike och Spanien ) Men, första dagen på mitt nya jobb var väldigt utmanande. Och inte bara första dagen, fortfarande har jag ibland svårt med att uttrycka saker som man tar för givet på sitt modersmål, men som man inte har någon aning om hur man uttrycker sig på engelska. I Australien pratar man aussie. Aussie är inte samma sak som engelskan som pratas i Storbritannien eller USA. Och Aussies använder slang och pratar snabbt med massa uttryck som man aldrig har hört förut och heller inte kan gissa sig till. Eller vad sägs om: arvo (afternoon), s’arvo (this afternoon), brekkie (breakfast), Macca’s (McDonald’s), ta (thanks), heaps ( a lot) etc etc. Listan kan göras hur lång som helst. Och allt går att förkorta. Första veckorna var det bara att spela med. Som tur var finns det även cirka 30% britter på mitt jobb.

Engelskan är ett väldigt rikt språk och ett ord eller en mening kan sägas på väldigt många olika sätt. Därför är varje arbetsdag även som en lång engelskalektion. Undrar om man någonsin bli fullärd

Kulturen
Jag är den enda svensken, skandinaven, på hela företaget (ett företag på 350 personer) Att ha en arbetsplats med cirka en tredjedel britter är både spännande och utmanande. Jag insåg ganska direkt att britter och Aussies är väldigt olika trots att de pratar samma språk. De uttrycker sig ibland på ett icke direkt sätt, vilket kan skapa stor förvirring. Att sedan försöka passa in, men samtidigt behålla min svenskhet, i en sådan organisation, är utmanande. Det tog ett tag att hitta min plats, om jag ska vara helt ärlig är inte jag inte säker på att den är hundra procent på plats ännu.

Som tur var kan jag spela på att jag är svensk och förklara att jag faktiskt inte är säker på att jag förstår (men frågan är hur länge till det funkar). Till en britt kan jag säga att de behöver vara mer direkta och jag frågar ofta om jag har tolkat det de sagt på ett korrekt sätt. Väldigt ofta pratar en britt runt ett ämne och lägger ut texten, och för en svensk är detta ibland frustrerande samt ej optimalt från ett tidsperspektiv. En Aussie gör tvärtom. De är sjukt direkta och tar gärna en konflikt.

Om vi ska lägga ytterligare en dimension på kulturen är Australien ett väldigt mångkulturellt land och Aussies kommer från olika platser över hela världen. Överlag är Aussies några av de trevligaste människor jag har träffat. På många sätt känns de inte helt olika svenskar (förutom att de ibland saknar den brittiska ironin som vi har gemensamt med britter). Ibland glömmer jag liksom bort att jag är på andra sidan jordklotet och diskuterar jobb med en Aussie och blir då lite perplex när det visar sig att vi har helt missuppfattat varandra… (Men händer inte detta även i Sverige på svenska?)

Det sociala spelet
I Australien görs det mycket business på barer över en drink (eller två eller tre…) Det sociala nätverket är väldigt starkt och som ny i landet är det en utmaning (men väldigt roligt) att komma in i detta. Det tog mig ett tag innan jag insåg exakt hur mycket det sociala nätverket och nätverkandet faktiskt betyder. Jag vill våga påstå att det är ännu  starkare här än i Sverige. Att gå ut och ta en schooner (en öl) eller en aperol spritz (väldigt populär drink) kan göra väldigt mycket för din karriär eller business.

Stationära telefoner är fortfarande vanliga i Sydney.

Första dagen när jag klev in på kontoret i Sydney så kändes det faktiskt inte så annorlunda. OMD Sydney har samma utmaningar som vilken byrå som helst. Det enda kanske stora (och ganska förvånande) uppenbara skillnaden var att alla kontorsplatser har en tillhörande fast telefon (deskphone) Jag tror inte jag har sett en telefon som sitter fast i väggen på cirka 15 år. Förklaringen är att Australiens infrastruktur inte är lika utbyggd på grund av de enorma ytorna. Data är därför väldigt dyrt. Att ha en mobil som företaget står för är inget alla på kontoret får, utan bara om man har “rätt” nivå.  Internet kan ibland vara väldigt långsamt och wifi finns på få utvalda platser (exempelvis McDonald’s och köpcentrum som Westfield). Trots detta skulle jag vilja påstå att Australien ligger långt före i programmatic-världen. Men mer om detta, och andra mediespaningar, nästa gång.

Jag är så glad över att vi tog steget och flyttade. Too easy! som en Aussie skulle ha sagt.

Det gick snabbt att flytta när Jessica väl valde att ta steget.