Boktipset: ”1984 – Hallå, vart tog du vägen?” av Martin Gustafsson

i Johans Bokhörna

Mediejournalens bokexpert Johan Kvist (Facebook) har träffat Martin Gustafsson (Stockholm LIVE) som precis har kommit ut med sin första bok. Det blev ett härligt möte med både skratt och kramar och förstås: Mycket boksnack men också en hel del prat om musik.

Hur kunde så mycket rymmas i ett enda årtionde? 1980-talet är fortfarande inlindat i ett hårspraysklibbigt, cerise-rosa nostalgitöcken men det var så mycket mer.När 80-talet startade var Sverige fortfarande fast förankrat i folkhemmet. Det mesta var sig likt från 1960- och 1970-talen. När 80-talet tog slut var ingenting sig likt längre. Det var det sista naiva och oskuldsfulla decenniet. Det var 10 år av partyyra, ekonomiskt uppsving, heavy metal och synth, groteska modeyttringar, yuppies, brat pack, kalla kriget, bara bröst, moralpanik – och teknikframsteg som tog oss in i framtiden.

Musikindustrin gick som tåget och framgångsrika album sålde i mångmiljonupplagor. I TV visades serier som blivit legendariska. Bilarna drunknade i ny teknik, unga börshajar gjorde klipp på börsen och lyx och glamour blev en accepterad livsstil.

Anders Tengner (till vänster i bild) har ungefär samtidigt som Martin släppt en snarlik bok med ett delvis snarlikt omslag. Båda parter hävdar att de var först och inom ett par månader kommer Tingsrätten pröva frågan
I boken ”1984 – Hallå vart tog du vägen?” möter vi 1900-talets mest färgstarka decennium genom musikälskaren och marknadsföraren Martin Gustsafssons minnen och bilder från en tid då han slog ut i full blom. Martin drev musikklubbar hemma i Malmö och flög jorden runt och träffade alla världsartister inom musik, film och TV. Han introducerade hårdrock i Skåne och hördes ofta i radio. Hans bokdebut bjuder på initierade, fyndiga, provocerande och underhållande anekdoter, kåserier och konstateranden runt det glada åttiotalet. En tid alla som var med minns med antingen glädje eller förskräckelse. Möjligen grusas boklanseringen av att musikjournalisten Anders Tengner samtidigt släpper en snarlik bok. Det finns till och med de som menar att de båda bokomslagen påminner en smula om varandra. Men detta är ingenting som märks på Martin när vi sammanstrålar. Tvärtom. Han är på ett strålande humör och det smittar av sig.

En del menar att omslagen påminner om varandra. Här går åsikterna isär. Vad tycker du?

”Martin, grattis till din första bok!”
”Tack Johan och grattis själv till rollen som bokexpert hos Mediejournalen”
”Jamen tack Martin, jag är glad att Martin Hugosson (CEO GroupM Sverige, reds anm) tipsade och bad mig söka tjänsten. Fast jag trodde verkligen inte att jag skulle få den”
”Du är inte ensam Johan, jag trodde inte heller att någon skulle vilja ge ut min bok, haha”

Vi skrattar åt hur vi båda måste ha underskattat vår potential. Faktum är att man ofta brister ut i gapflabb i Martins sällskap. Han är en härlig skånepåg som också har en allvarlig och eftertänksam sida.

Martin är en skön påg som besitter både en hård rocksida och ett bomullsmjukt, eftertänksamt lugn

”Martin, jag måste erkänna att jag trodde att du var en rocker men i din bok känns det som att du inte stannar vid bara hårdrock?”
”Nej, det stämmer. Mitt hjärta kommer alltid klappa mest för Kiss och för min kompis Nicke och hans band (musikern Nicke Borg och bandet Backyard Babies, reds anm) men jag växte upp med både Limahl, Thompson Twins, A-ha, Human Leauge, Howard Jones och Depeche Mode”
”Lyssnar du fortfarande på synth?”
”Absolut, jag är fortfarande ett stort fan av synthmusik och jag älskar Depeche Mode. Faktum är att jag har en bild på mig, Martin Gore, Fletch och Alan Wilder”
”Är det sant? Jag älskar också synth och Depeche Mode och det här låter helt otroligt, berätta!”
”DM hade en fan-tävling i Europa i samband med deras Vialation-tour 1990 och jag var en av fem vinnare som fick hänga med bandet en eftermiddag innan deras spelning i Hamburg den 28 oktober på Alsterdorfer Sporthalle. Jag och de andra fick låtsas vara Dave Gahan och Anton Corbijn fotograferade. En cool grej var att Fletch frågade om jag ville ha en Vicks Lemon. Jag tackade ja men åt den aldrig. Istället ramade jag in den och har den kvar än i dag”
”Mäktigt, har du även kvar bilden?”
”Ja, den finns garanterat i någon av flyttkartongerna (Martin och hans sambo har nyligen flyttat, reds anm)
”Jag kanske tipsar Jocke och Tobias om dig, ifall de behöver en synthexpert till Mediejournalen?”
”Jamen gör gärna det, det vore bara kul!”
”Då säger vi så Martin, stort lycka till med nya boken”
”Tack snälla!”

Vill du också läsa Martins fantastiska debutbok?
Klart du vill! Den är din för bara 195 kr i vår webbutik, klicka här för att säkra ditt exemplar!