Trädgårdsmästaren tipsar: Så här sköter du om dina fina påskliljor

i Jejjans Green Corner

Vår trädgårdsmästarexpert John ”Jejjan” Leijonhufvud tips hur du ska sköta påskliljor, hur mycket vatten den vill ha, hur den ska planteras – och hur du kan spara den så att den är fin även nästa år. Påsken till ära har Jejjan dessutom bytt färg och namn på sin vinjett som annars är grön och går under devisen ”Jejjans Green Corner”.

Påskliljan är den blomma som blivit en av de svenska symbolerna för påskfirandet i Sverige, en lökväxt i familjen amaryllisväxter som kommer som vit och gul i olika nyanser.

Den är både billig, vacker, lättskött och doftar gott så kosta på dig en stor vacker bukett! Tyvärr är den inte den mest hållbara av snittblommor (3-6 dagar), vilket kompenseras av det låga priset. Men det finns olika tricks att få påskliljorna att hålla sig fin längre. Dessutom kan du köpa påskliljor med lökar och ha i kruka för att sen plantera ut och få vackra påskliljor i rabatten nästa år.

Så sköter du påskliljor som snittblommor
Snitta stjälkarna med ett diagonalt snitt med en vass kniv. Sätt blommorna i vatten direkt efter att du snittat stjälkarna så inte snittytorna torkar. Snitta gärna om stjälkarna efter ett par dagar.

Påskliljor vill ha kallt vatten
Blommor med mjuka stjälkar vill ha kallt vatten. Dit hör påskliljor. Blandade buketter placeras alltid i ljummet vatten. Köper du påskliljor hos en florist får du oftast med blomsternäring som förhindrar bakterietillväxt i vattnet och förlänger hållbarheten hos blomman. Har du inte näring i vattnet bör du byte vattnet ofta, gärna varannan dag.

Här trivs buketten med påskliljor
Påskliljan vill bli placerad så svalt som möjligt på nätterna, dock ej svalare än 5 plusgrader. Ju svalare blomman står desto längre håller den sig. Ställ inte påskliljorna nära färsk frukt eftersom det försämrar blommans hållbarhet.

Sköta om påskliljor i kruka inne
När du köper påskliljor har de lagrat mycket näring i löken och är därför mycket lättskötta. Om du har påskliljor i kruka inomhus behöver du hitta rätt placering för krukorna. Undvik direkt solljus och placera krukan på ett svalt ställe. Vattna sparsamt runt lökarna när jorden torkat lätt – aldrig direkt på lökarna. Påskliljor med lökar kräver lite vatten och får absolut inte övervattnas. Klipp av blommorna direkt efter att de har vissnat.

Plantera ut påskliljorna efter blomning
Efter blomningen inomhus kan lökarna planteras ut i trädgården för att återkomma med blomning nästkommande år. Hitta en plats i trädgården eller i gräsmattan som har lite skugga och fukt. Har du tulpaner i rabatterna sedan tidigare och är irriterad över att rådjuren äter upp dem? Det behöver du inte oroa dig över med påskliljorna. Rådjur avskyr lukten och kommer lämna påskliljorna i fred.

Placera påskliljor i krukor utomhus
Påskliljor är tåliga och utomhus håller de länge, ända till värmen kommer i maj. Ställ krukan ute som en fin påskdekoration. De tål frost, men blir det flera minusgrader under natten behöver du lyfta in krukan eller täcka över den med fiberväv eller tidningar. De små, låga påskliljesorterna lämpar sig bäst om placeringen är blåsig. Stöd gärna blad och blommor med några små björkkvistar som sticks ner i krukan.

Är påskliljor giftiga?
Ja. Hela påskliljan är giftig men lökarna är den giftigaste delen på blomman. Tänk därför till en extra gång innan du planterar den om du har hund som gillar att gräva i rabatterna. Att få i sig för mycket kan orsaka kräkningar, diarré, krampanfall, darrningar och hjärtrytmrubbningar.