Anndala Erhrstedt frågar vår antikexpert Giselle: Vad är mitt ärvda golvur värt?

i Giselles Antiques

Hello Giselle!

As you säkert know så I just LOVE to surf! Det och design har blivit mina two big passions in life och just nu kan jag only think of en enda sak: Surflegenden John Kelly’s redwoodplank from 1920. This board goes for $ 42 000 och jag bara shall have it! Så jag både sparar och säljer av grejer som jag kan undvara. I have an ärvt golvur som jag (lätt!) kan tänka mig att kränga.

anndalas wet dream: John Kellys Redwood Plank från 1920

Klockan comes from my farfar och farmor och jag har haft den in my whole life och sedan jag var liten. Att den slår varje timme hör jag inte längre since I am used to it. Mina kompisar orkar inte höra den så när de kommer middag stänger jag av den. By the way, I think att det var min mamma som målade den blue. When my ärvda golvur got renovated för många years ago fick jag veta att det nämns i den så kallade Klockbibeln (på sidan 481) och att den är tillverkad sent 1700-tal av Peter Trygg.

Urmakaren sade said that klockan i boken var en kopia av mine. She also tyckte att min var av much bättre kvalitet. Du som kan sånt här, can you svara vilket värde it has? I hope att det är värt jättemycket so that Kelly’s redwoodplank äntligen can be mine!

Ps. Vilket big, fint och fresh hair du har! May I ask vilka hårvårdsprodukter du use?

Hi there Anndala!

First of all; vilket fantastisk nice klocka du har! Verk av Petter Trygg är sällsynta och det är en riktig treasure du har ärvt.

For Mediejournalens readers vill jag bara berätta att Klockbibeln syftar på Gunnar Pippings utmärkta referensverk ”Urmakare och klockor i Sverige och Finland” and in the artikeln om Petter Trygg i Falun återfinns mycket riktigt en avbildning av en tennplakett med snarlikt motiv och faktiskt – och märkligt nog – samma numrering som på din klocka! Dateringen stämmer bra och fodralet torde vara ungefär samtida, dock har fodralet fått ny färgskrud i senare tid.

Efterfrågan på äldre golvur has been varit vikande en tid. I still want to värdera detta golvur till förhållandevis höga 3 000 kronor eftersom verk av Trygg förefaller sällsynta.

Look på detta from the bright side of life, now you have 3 000 crowns mindre att skrapa ihop!

Ps. Tack dear Anndala for your komplimang about my friska hair! Jag hade faktiskt for many years en hel del problem med lystret men så fick jag help av min kollega Martin Gustafsson här på redaktionen. I really shouldn’t föregå hans up-coming krönika om just how to get your hair att bli so Lady Marion-soft and shining så håll utkik här på MJ!