Mattias Rönn har hört av sig och vill veta mer om falukorvens historia!

i Fråga Fredrik

Hej Fredrik! Du som vet allt, kan du berätta mer om falukorvens historia? Jag tycker det skrivs på tok för lite om vår kanske viktigaste – och fränaste – korv. Jag tänker att jag inte är ensam om att vilja veta mer. Tack på förhand!

Hej Fräna Mattias!

Vilken rolig fråga och jag håller med dig: Alla uppskattar alltid att veta mycket mer om falukorvens gruvliga historia. Som av en ren slump kan jag faktiskt en hel del om just detta högintressanta ämne!

Jag råkar dessutom känna till att många i mediebranschen (nudge, nudge Sanna Jung, know what I mean, know what I mean?;) under en längre tid har undrat varifrån benämningen ”falu” i falukorv kommer.

Sanna Jung
Svaret hittar vi i 1500-talets Dalarna där man i Falu Koppargruva använde sig av rep tvinnad ox- och hästhud för att hissa upp kopparmalmen. Oxarna kom främst från närliggande områdens bondgårdar men då behovet av dessa rep ökade blev allt fler områden leverantörer och till slut nådde beställningarna på djur bland annat ända till Småland som upptagningsområde och levererades i stora konvojer och slaktades vid framkomsten till Falun. Köttet som var en biprodukt saltades sedan och röktes. Under 1500- och 1600-talen lärde tyskarna, som hade stort inflytande vid gruvan, svenskarna att göra korv av det rökta oxköttet. Produkten fraktades senare till Stockholm där den såldes under tidigt 1700-tal. Under 1800-talet ansågs falukorv vara ”arbetarmat”

Koppargruvan i Falun var till stor del styrd av tyskar för 500 år sedan. Dessa tyskar var experter på att tillverka korv. Resultatet av kombinationen ”korvkunnig” tysk och oxkött blev födelsen av falukorven

Namnet falukorv är förresten något som just stockholmarna hittat på. I en tidning från Stora Kopparbergs län 1834 kan man läsa om ”fahlukorfen”:

Hwarje år afgå till hufvudstaden betydliga partier af i Schedwi Socken tillverkad rökt Köttkorf. Denna är i Stockholm allmänt bekant under namn af Fahlu Korf, och den har där många år haft god afsättning

I dag är vi glada över att tyskarna också var experter på att just tillverka korv. Resultatet av kombinationen ”korvkunnig” tysk och oxkött blev födelsen av falukorven. För cirka 120 år sen väcktes falukorven åter till liv och det var då Sverige för första gången åt det vi idag kallar för falukorv.

Christine Pröjtz (bilden) på Bonnier News har ingenting med falukorv att göra men hon har tyskt påbrå
För under 1870-talet tog Anders Olsson, grundare till charkuteriföretaget Melkers, upp traditionen att röka kött i sitt enkla slakteri. Den rökta korven utvecklades omkring 1890 till det vi i dag känner till som falukorv. Melkers är enligt egen – och Simone Westerberg Skoogs – utsago numera det enda företaget som tillverkar falukorv i Falun. I samband med Falukalaset firas Falukorvens dag i Falun. En konfetti-fylld dag som jag inte missat på 27 år och som jag varmt rekommenderar!

I dag skulle falukorven nästan kunna kallas för en inofficiell svensk nationalrätt. Säg falukorv i ugn med mos eller korv stroganoff och nostalgin väcks till liv. Vi stoppar faktiskt i oss närmre 30 000 ton(!) falukorv varje år vilket visar på hur folkkär denna rökta korv är.

Innan falukorven tillreds skalar man av det oätliga skinnet som skyddar korven. Falukorven kan sedan kokas, stekas, grillas eller ugnsgratineras. Ska den kokas brukar den skäras i bitar eller skivor, ska den stekas brukar den skivas eller skäras i strimlor och ska den ugnsgratineras kan hela korven sättas in i ugnen. Den serveras ofta med kokt potatis alternativt potatismos, pasta eller ris. Kokt falukorv kan även serveras med pepparrotssås. Falukorv kan ingå i en gryta med potatis och rotfrukter. En vanlig maträtt med stekt falukorv är korv Stroganoff, en variant av biff Stroganoff. I bland annat svenska förskolor och skolor serveras maträtten korvburgare.

Hoppas du blev nöjd med mitt fräna, köttiga svar Matte!