Liv Sandberg, Facebook: Har våra älskade höns fått liggsjuka?

i Doktor Magnus

Hej Dr Magnus!

Jag, maken (Patrik ”Kenobi” Sandberg, reds anm) och barnen har hönor av rasen Fifty-Five Flowery som vi älskar av hela våra hjärtan. Vår bästa värphöna lysrar för övrigt till namnet Leila. Sen har vi en ilsken och aggressiv tupp som Patrik döpt till Darth. Hur som helst, i flera år har allt gått som en dans men nu sitter flera hönor kvar i värpredet och – tror vi – ruvar obefruktade ägg. Har de fått den sk liggsjukan?

Hej Liv!

Nu är jag ingen veterinär men å andra sidan upplever många (jag känner faktiskt jättemånga människor på jättemånga olika kontinenter och i många länder) att jag faktiskt kan och behärskar mer än vad de allra flesta veterinärer gör. Säger andra, alltså. Kort sagt: Jag kan – så klart – hjälpa också dig och familjen!

Låt mig första bara gratulera dig till valet av Fifty-Five (eller 55:or som jag allt som oftast brukar kallar dem). De är en av de äldsta värphönsraserna, normalstora och framtagen i Sverige 1955 som namnet antyder. Jag personligen räknar dem idag som en kulturhöna värd att bevara. En kul och praktisk egenskap är också att man redan från kläckningen kan se skillnad på tuppar och höns genom deras färg. Tupparna är vita och hönskycklingarna bruna. Hönsen ändrar sen färg från brun till vitsmutsig när de blivit några år, medan tupparna förblir kritvita.

Här syns en vit tupp i mitten. Brun unghöna i förgrunden och två lite äldre ljusa hönor. Alla av rasen Fifty-Five Flowery

Precis som en vanlig förkylning hos människor finns ett par hälsoproblem som du troligtvis kommer stöta på som hönsägare. Men om dina 55-hönor nu skulle lidda av liggsjuka så är det faktiskt inte hela världen. För ibland kommer hönsen bli liggsjuka och orubbligt sitta i värpredet och ruva obefruktade ägg.

Detta är vanligare under sommarmånaderna men kan hända när som helst på året. Jag och forskningsvärlden vet inte exakt varför hönsen gör detta, men jag håller det för troligt att det har att göra med att den moderliga instinkten hos vissa höns är så stark att de vill ruva ägg

Tecken på att era hönor är liggsjuka
För ett expertöga – som mitt – är det lätt att märka om en höna är liggsjuka då deras beteende ändras drastiskt. Det första du förmodligen kommer märka är att din höna är väldigt tjurig. Här är en lista på andra tecken:

Hon vägrar flytta sig från värpredet
– Hon burrar upp sina fjädrar för att verka större
– Hon morrar och pickar när du försöker flytta henne från värpredet
– Hon springer tillbaka till värpredet när du försöker flytta på henne
– Hon drar ut sina enga bröstfjädrar

Hur får jag min höna att sluta ruva obefruktade ägg?
Det finns flera metoder för att ta hand om en liggsjuk höna. Vissa förespråkar att acceptera att hon vill ruva eller använda henne för att kläcka ägg. Andra förespråkar att gå emot hennes vilja – här finns det olika metoder som fungerar olika bra med olika hönor.

Doppa undersidan av din höna i en hink med kallt vatten

Lämna henne
En liggsjuk höna kommer ruva i ungefär tre veckor eftersom det är så länge det tar innan äggen kläcks. Du kan välja att bara vänta ut det, men se till att ta ut henne ur värpredet ett par timmar om dagen så att hon får någonting att äta och dricka. Du behöver inte oroa dig så mycket för att hon tar upp plats i värpredet eftersom de andra hönorna gärna delar reden. Om din höna däremot är aggressiv kommer hon picka på de andra hönsen när de försöker lägga sina ägg. Då kan det vara bra att ge de andra hönsen ett alternativt värprede. Jag rekommenderar dig varmt att använda handskar när du flyttar på en liggsjuk höna eftersom hon kommer vara arg och göra allt i sin makt för att inte bli utkastad.

Köp några befruktade ägg
Om du vill ha egna kycklingar kan du utnyttja din dräktiga höna och köpa några befruktade ägg som hon kan ruva på. Att använda en höna är mycket lättare än att skaffa en äggkläckare, eftersom hon kommer ta hand om hela processen från ruvning till att lära de nya kycklingarna bli höns! Om du aldrig gjort detta innan är det bra att först prata med någon som är mer erfaren.

En ung 55:a i livs ömma händer
Doppa henne i vattenNär en höna är liggsjuk höjs hennes kroppstemperatur. Denna metod bygger på att sänka temperaturen för att motverka hennes längtan efter kycklingar. Doppa undersidan av din höna i en hink med kallt vatten. Det ska dock sägas att många hönsägare ifrågasätter denna metod eftersom det ofta mest blir en distraktion medan hon torkar sig. Denna metod bör bara användas under varma sommarmånader.

Lägg isbitar eller frysta ärtor under henne
Igen: En av de metoder som jag personligen förespråkar, är att kyla ner hönan men också göra det obekvämt för henne att ligga i värpredet. Ett effektivt sätt är att placera frysta ärtor under era hönor.

Skapa en inhägnad
Om du har en vajerbur av något slag, sätt din höna i den tillsammans med mat och vatten. Vajrarna är obekväma och kommer förhoppningsvis kyla ner henne, vilket bör motverka liggsjukan. Hur lång tid som behövs skiftar från höna till höna, men vanligtvis brukar ungefär tre dagar räcka. Du kommer märka att hon inte längre burrar upp sina fjädrar, och om du släpper ut henne kommer hon inte skynda till redet. Detta kan verka elakt, men i längden är det bättre än att låta henne sitta i ett tomt rede medan hennes hälsa blir allt sämre.

Lycka till Liv och du: Glad Påsk!