Fixa påsklaxen med vår buschcraft- och fiskeexpert Mattias Behrer!

i Behrers buschcraft

Imorgon är det självaste påskafton och medieprofilen, fiskaren och MJ’s buschcraftexpert Mattias Behrer bjuder på sina bästa tips till ett lyckat havsöringsfiske!

För Mattias Behrer är det flugfiske som gäller och han har lagt åtskilliga timmar längs stränderna i Stockholms yttre skärgård. Havsöringen är en favorit och en av hans mest minnesvärda fiskar var en blänkare i fjol under Seatrout Open. Fisken var 83 centimer lång och vägde 8.98 kilo, vilket gav en förstaplats i tävlingen. Här kommer Mattias tips till hur du fångar vårens havsöring och bjuda släkt och vänner på nyfångad ädelfisk i påsk!

Fiska där fisken är
”Att hitta havsöringen är den första stora utmaningen, särskilt om man kommer till ett nytt vatten” är Mattias’ första tips och han fortsätter ”Men även i favoritviken kan fisken ibland vara svårfunnen. Det gäller helt enkelt att begränsa sitt sökande till platser som känns heta och lägga tiden där.Rev med mycket liv eller ström brukar vara bra. Det är också viktigt att platsen ger fisken skydd från skarv och säl. Om jag fiskar på en ny sträcka brukar jag försöka ta mig upp på en höjd i närheten. Därifrån har man ofta bra uppsikt och med sjökort eller satellitbilder i mobilen kan man få en bra känsla för var fisken finns. Leta efter variationer, såsom grund, stenar, djuphålor och liknande. Det är ofta där fisken står!”

LETA EFTER VARIATIONER, SÅSOM GRUND, STENAR, DJUPHÅLOR OCH LIKNANDE. DET ÄR OFTA DÄR FISKEN STÅR

Pröva dina utvalda platser ett par gånger. Ger de ingen fisk så får du antingen vänta – eller helt enkelt hitta en ny sträcka att fiska av
I år blir premiärfisket påverkat av den sena våren. Vattnet är ovanligt kallt och det gör fisken mindre rörlig. Därför är det extra viktigt att själv röra på sig för att hitta fisken. Kylan gör att det kan vara värt att lägga tid där vattnet värms upp av solen, exempelvis grunda vikar. Ha gärna med dig en termometer för att snabbt hitta det varmare vattnet. Bli inte överraskad om du upptäcker att en halv grad kan göra skillnad!

EN HALV GRAD KAN GÖRA SKILLNAD

Men temperaturen är inte allt som styr, så byt taktik ifall huggen uteblir. Testa i så fall gärna helt andra platser, tex vid klippor som stupar ner mot djupare vatten. Det kan ge fin utdelning även under den tidiga våren. Själv lade jag nästan 90 procent av fjolårets fiske på djupkanter och hade en riktigt bra säsong. Många andra hade dåligt fiske hela året. Men inte jag. Eftersom jag verkligen kan det här med att fiska och överleva i naturen.

En vacker öring från Nynäshamn. Foto: TOBIAS EIDEM

Hitta betet för dagen
Vad äter öringen så här års? Ofta kan man tycka att havet verkar ganska dött på vårvintern, men så inte fallet. Det finns ofta massvis med föda till öringen som vi inte alltid ser. Öringen man fångar från land under våren äter ofta olika kräftdjur som lever i tången, som märlor och räkor, men även en hel del betesfisk finns som sill och tobis. Eftersom öringen inte är lika aktiv i det kalla vattnet kan det vara klokt att efterlikna något som den behöver minimal ansträngning för att jaga.

Mattias med en synnerligen vacker havsöring från Singö i Norrtälje Foto: Jocke Örnelid

EFTERSOM ÖRINGEN INTE ÄR LIKA AKTIV I DET KALLA VATTNET KAN DET VARA KLOKT ATT EFTERLIKNA NÅGOT SOM DEN BEHÖVER MINIMAL ANSTRÄNGNING FÖR ATT JAGA

Därför satsar jag ofta på olika räk- och kräftdjursimitationer:

Kutling. Foto: Håkan Gustafsson
Grey Killer Shrimp. Foto: Håkan Gustafsson
Wolly bugger är en klassiker som funkar till det mesta. Guldskallen ger en bugande rörelse som faller öringen i smaken. Foto: Håkan Gustafsson

Sen finns det såklart en chans att vi tajmar borstmasksvärmningar den här premiären. Detta är något som öringen frossar på! I grunda sandvikar leker borstmasken under tidig vår, och de svärmar på sina ställen i tusental. Bli inte förvånad om du får en öring som spyr ut mängder med mask. Dessa dagar är maskimitationer ett självklart val.

Flugor som är tunga framtill brukar ge en bra och guppande gång i vattnet som lockar fisken till hugg. Även rörligt hackel brukar ge bra med fisk i kallt vatten, jämfört med vanlig baitfish som bara går rakt i vattnet.

Jag tror att rörelse och hemtagning spelar mycket större roll än flugans mönster. Så våga byta tempo och hemtagningstekniker. Själv kör jag varierad hemtagning tills jag hittar vad som funkar för dagen. Underskatta aldrig en sjukt snabb hemtagning dock. Alltid värt att pröva! Ofta har det vart tricket vid trögt fiske

UNDERSKATTA ALDRIG EN SJUKT SNABB HEMTAGNING

Satsa på rätt utrustning
Jag kör själv ofta med ett 9 fots spö i klass 6 med snabb aktion. Detta är en lagom klass på västkusten då du får tillräckligt med kraft för att kasta i hårda vindar och för att drilla stor fisk – men också tillräckligt med känsla vid lite lugnare fiske. När det kommer till linan kör jag mest med en ”fast intermediate”. Denna sjunker något snabbare än en vanlig intermediate och det tycker jag bara är bra. Då slipper jag vänta halva dagen när jag fiskar lite djupare. Men här får man förstås testa sig fram vad som passar ens egen kaststil bäst. Med rätt utrustning blir allt mycket roligare!