Annas Gillestuga: Bygg ditt eget pizzavalv featuring Nicole Haman

i Annas Gillestuga

Hej och välkomna till denna veckas edition av ”gillis”! Jag tänkte börja detta premiäravsnitt med något som ligger mig lite extra nära hjärtat: Pizzavalvet. I en gillestuga är pizzavalvet lite av hjärtat, ett altare, en kulturell, prunkande oas av glädje och gamman. Därför är jag stolt över att i detta avsnitt kunna presentera min vapendragare och middagsvän Nicole Haman. Så without further ado drar vi på oss blåstället och drar igång.

Nicole, vad är första steget mot ett eget dröm-pizzavalv?
– Tack för frågan Anna, och tack för att jag får vara här i premiäravsnittet! Första steget för dig som bor i lägenhet är att du bör fråga om lov, antingen hos din hyresvärd eller i bostadsrättsföreningens styrelse. Om du däremot ska bygga pizzavalvet i ditt eget hus måste du bara ha byggnadsnämndens tillstånd om du vill va valvet i en bärande vägg – och det är ju en rätt risig idé redan från början. Det här är för övrigt ett lite tråkigt steg men det finns egentligen inga genvägar till det perfekta pizzavalvet.

Bra tips, Nicole. Hur går vi vidare?
– Planerar du att göra ett pizzavalv är det bra – men ganska tråkigt – att tänka igenom vad den nya planlösningen innebär. Å ena sidan blir ju rummet väldigt mycket snyggare. Men – om du blir arg och vill smälla igen dörren efter dig när du exempelvis är besviken över att du ännu inte fått in tillräckligt med furu i din gillestuga är det jättesvårt eftersom du inte har någon dörr i ditt pizzavalv. För att testa detta kan det vara bra att under en tid pröva hur ett pizzavalv skulle passa dig rent funktionellt, genom att helt enkelt lyfta av dörren en stund och känna om du saknar den.

Toppen, riktigt bra tips. Jag lyfter av dörren nu på en gång! Är det äntligen dags att riva något nu?
– Ja faktiskt! För det är nämligen så att en förutsättning för att PV:t, som vi proffs säger om pizzavalv, ska se snyggt ut är att du tar bort både tröskel och dörrkarm. I vissa äldre hus med lite bredare dörrkarmar, kan man behöva en kofot för att få loss dem. Det finns förstås alltid en risk att du tar i lite för mycket så det blir skador på väggytorna närmast dörrkarmen så dessa behöver du laga, spackla och slipa INNAN du sätter PV:tn på plats.

– Innan du tar bort tröskeln är det vettigt att kolla om det finns golvbeläggning under. I annat fall behöver du bedöma om du vill kosta på ett nytt golv i det ena eller bägge rummen eller om du hellre ska låta tröskeln sitta kvar som en avdelare mellan rummen. Men roligast är förstås att gå loss med kofoten överallt. Kanske du har furu dolt under din körsbärsparkett?

Jaha, okej nu har jag kofotat upp hela nedervåningen. What next, Nikki?
– Bra jobbat Anna! Nästa steg är att bestämma formen på ditt PV. Jag höjer ett varningens finger här, för om du gör valvet alltför grunt försvinner en stor del av ”Capricciosa-feelingen”. Samtidigt, om du gör PV:t för djupt kan det bli lite för mörkt och murrigt. För att markera entrén till gillestugan föreslår jag att vi gör en bit tvärgående vägg på den ”hela” väggen genom att sätta upp två reglar till från golv till tak. Avståndet mellan dessa styrs förstås av hur brett PV man vill ha, men du bör inte göra det smalare än 90 cm, alltså standardmåttet för dörrar inomhus.

Om du gör valvet alltför grunt försvinner en stor del av ”Capricciosa-feelingen”

Det här blir ju riktigt fint, Nikki!
Javisst blir det. Men nu är det dags för att måla. Och eftersom PV:t måste målas eller tapetseras, syns det ofta en stor skillnad mellan PV:tns färg och övrig vägg. Så det brukar vara vettigt att måla eller tapetsera om i samband med att du färdigställt PV:tn. Och som jag sa förut så finns det ju inga genvägar till ett perfekt pizzavalv utan nu är det dags att spackla över alla spikskallar och skarvar som skapats i samband med skapandet av detta dröm-PV. Om du samtidigt dessutom passar på att spackla igen eventuella skador på väggen – för det blev ju lite bonusarbete där, Anna – kan du faktiskt slipa samtliga spacklade ytor på en och samma gång. Här fungerar din slipmaskin bra.

Det finns ju en viss charm med att det ser lite ”rustikt” ut så jag tycker vi inte behöver vara FÖR noggranna. Visst Nicole?
– Håller med, det blir ju roligare diskussioner sedan när du kan säga: ”Det där ‘lilla’ hålet i väggen har JAG gjort”. Så vi skippar allt sådant där tjafs om att känna på slipade ytor med handflatan.
Men, nu är det dags att måla. Grundmåla valvbågen innan du målar och tapetserar, så suger inte skivmaterialet åt sig lika mycket färg eller tapetklister. Eller så skippar du det och målar jättemånga gånger. Det är också kul.

Är den inte färdig snart så vi kan dricka rosé istället?
– Alltså Anna, visserligen finns det ju inga genvägar till det perfekta pizzavalvet – men samtidigt är ju DITT dröm-pizzavalv ditt eget och du bestämmer ju själv när du är klar.

Jaha men då är vi väl klara nu då – skål!

Annas bästa pizzavalv-tips:
1. Våga använda kofot
2. Pröva att lyfta bort dörren
3. Det är känslan som är viktig
4. Slipa inte för mycket
5. Bestäm själv när du är nöjd