Nu börjar vi sälja Cecilia Sundströms egendesignade gjutjärnsgrytor!

i Mat & Dryck/Webshoppen

”Inget slår gjutjärn!”. Orden är Cecilia Sundströms egna. Till vardags är Cecilia VD för mediebyrån Wavemaker. På friden brinner hon för matlagning men i det Sundströmska köket är rostfritt och teflon tabun. Nej, gjutjärn ska det vara om Cecilia får bestämma. Och det får hon, så klart. Är man VD så är man. Nu lanserar Cecilia en egen serie köksredskap genom Mediejournalen och givetvis är hon både stolt och glad. ”Min egen linje av gjutjärnsprodukter är verkligen en dröm som nu blir verklig”.

Min italienska mormor nonna Antonia kallade mig alltid för Cicci

– Du har valt ett namn som klingar av Italien, hur kommer det sig? ”Min italienska mormor nonna Antonia kallade mig alltid för Cicci men inte med svenskt uttal” berättar Cecilia och fortsätter ”istället sade hon det på samma sätt som när man säger Salsiccia.

Nonna älskade att stå i köket och laga mat. Precis som jag. Så när jag skulle bestämma vad min köksserie skulle kallas var La Cuccina di Cicci både ett enkelt och självklart namn”.

– En sista fråga. Är det en slump att din första gjutjärnsgryta har en nyans som starkt påminner om Wavemakers logotyp?

”Nej, det är ingen slump. Jag tycker att Wavemaker-loggan har en sådan härlig varm färg fylld med energi. Jag hoppas att både mina vänner och kollegor skulle beskriva mig som just så. Som varm och med massor av energi. Så det kändes helt naturligt att min första produkt också skulle signalera en slags hommage till mediebyrån som jag är VD för”. Stort lycka till önskar vi på Mediejournalen!

Du som känner ända in i själen att du bara måste lägga tassarna på en äkta gjutjärnsgryta från La Cucina di Cicci klickar här för att per raggiungere rapidamente il nostro negozio online!

Ps. Som en bonus till våra läsare bjuder Cecilia på experttips om du bäst tar hand om din La Cucina di Cicci-gryta.

Ciccis 5 bästa tips om hur du underhåller din gjutjärnsgryta

Gjutjärn är ett av de bästa materialen du kan få, och behandlas det rätt kan du ha det livet ut.

1. Innan produkten används första gången ska allt emballage och alla etiketter avlägsnas. Diska därefter produkten i varmt vatten med lite diskmedel. Skölj av produkten grundligt och torka den.

2. Värm alltid upp produkten på låg till medelhög värme tills den har uppnått en medelhög till hög temperatur – det ger bäst resultat i matlagningen, även när man steker och fräser/bryner. Gjutjärn håller värmen så bra att om en panna/gryta blir överupphettad ger det ett sämre resultat i matlagningen och maten blir bränd.

3. Det är viktigt att man använder sig av rätt slags fett när man ska steka i gjutjärn. Det rekommenderas att använda sig av mejerismör, raps- eller majsolja. Olivolja rekommenderas inte till stekning då de inte tål så hög temperatur.

4. Rengöring:

a. Produkter med mattsvart emalj. Försök inte att avlägsna den brunaktiga, svarta beläggningen som bildas på den matta, svarta ytan då denna förbättrar stekegenskaperna och förhindrar att maten fastnar i produkten. Därför ska det inte rengöras med diskmedel då denna beläggning försvinner. Låt alltid produkten svalna innan den diskas. Om det finns fastbrända, förkolnade matrester invändigt som är svåra att få bort, lägg en tablett med maskindiskmedel i produkten och fyll på med vatten tills tabletten är täckt. Hetta upp produkten på medelhög värme och låt lösningen sjuda i ca 25 min. Detta vill ta bort lite av den svarta beläggning, därför rekommenderar vi att värma upp lite olja i grytan/pannan efter rengöring. 

b. Grytor/pannor med sandfärgad emalj rengörs på samma sätt som ovan, men behöver inte värmas upp med olja efter rengöring.