Mediejournalens egen trädgårdsmästare: Så här odlar du avokado!

i Jejjans Green Corner

”Inget slår känslan av att få jord under naglarna”, säger Johan ”Jejjan” Leijonhufvud och fortsätter ”finns det något härligare och mer äkta än att kultivera sin egen matjord så att den blir så mustig och fet att man nästan vill äta den eller ha den på en smörgås?”.

Du, jag har mött libbstickor som har tittat mig i ögonen

Vi ber killen med mediebranschens grönaste fingrar att beskriva sin relation till allt som gror, spirar och prunkar. Med sitt buddhistiska, ödmjuka lugn broderar Jejjan ett nära på filosofisk svar ”När jag går ut i vår lilla trädgård är det som att kliva in i en annan dimension. En plats i universum där jag kan vara i nuet samtidigt som jag är någon helt annanstans. Ofta känner jag mig som Lucy i böcker om Narnia när hon för första gången gömmer sig i klädskåpet och hamnar i en helt annan värld”. På frågan om Jejjan pratar med sina blommor och växter ler han bara och svarar ”Du, jag har mött libbstickor som har tittat mig i ögonen”.

Tre bilder från Jejjans lilla täppa hemma på Linnégatan (passande nog) i Österskär norr om Stockholm

Till vardags jobbar Johan på Spotify. Visst, de har en grön logga men i övrigt låter det som fjärran avlägset hans stora passion. ”Ja, så är det men…” svarar Jejjan och stirrar ned i kaffekoppen. Minuterna går utan att han avslutar sin mening. Men han får ta den tid som känner att han behöver, känner vi.

För Jejjan är en sådan där person som man kan sitta tyst tillsammans med. Med honom kan man vara ensam, tillsammans. Exakt sju minuter senare så kommer det. Svaret.

En dag tog Jejjan med sig förkultiverade chiliplantor till hela säljgänget. Det uppskattade de jättemycket
”…just därför är det så skönt med en kontrast. Det får jag av min och Robins trädgård. Fast nästan varje dag har jag med mig frön, sticklingar eller små krukor till mina kollegor. I dag fick hela säljgänget varsin uppdriven chiliplanta, det uppskattade de jättemycket”

Robin Leijonhufuvd är Jejjans fru och livskamrat. Vi undrar om hon delar hans stora intresse och om det rent av var hon som introducerade honom för den här gröna världen som han så ofta smiter iväg till. ”Nej, Robin njuter gärna i vår trädgård men när hon får tid över så jagar hon helst vildsvin eller visenter. Det sitter i sedan uppväxten i Ottawa (Kanadas huvudstad, reds anm). Däremot älskar vi båda avocado i alla dess former! Hon gör förresten en fantastisk Avocado Margarita”. Mediejournalen är förstås inte sena på att fråga om vi kan få publicera Robins recept och Johan tar upp sin mobil för att lyssna med henne.

Finns det något härligare än en jord som är få fet att man nästan vill äta den eller ha den på en smörgås?

”Hej love, det är jag. Du, Mediejournalen undrar om de kan få publicera ditt recept på Avocado Margarita”
”Money? Nej, I don’t think att du kommer get ersättning…ja, klart att jag can ask them” (här skakar vi unisont på våra huvuden)
”Nej, there is no ersättning utan…Ja love, jag kollar…Hörni, Robin undrar if she at least kan få en femhundring under the table” (återigen skakar vi på våra huvuden)
”They say no men…säkert?! Bra, really good älskling, we säger so – puss my love!”

”Har ni sett filmerna om Rocky med Sylvester Stallone? Ni vet hans gamla tränare och mentor Mickey? Jag och Bosse Rappne har exakt samma relation där Bosse är Mickey och jag Rocky. Min älskade stråhatt är förresten en gåva från Bosse”, berättar Johan

Jejjan stänger av mobilen, lägger den på bordet och lutar sig sig nästan lättat tillbaka i den mysiga fåtöljen, ler stort och meddelar den goda nyheten ”Robin bjuder gärna på sitt recept!”. Gott så men en fråga hänger lite i luften. Om det inte var Robin som fick honom att bli den trädgårdsmästarexpert han är i dag, vem var det?

”Bosse, det var Bosse”, svarar Jejjan med något stillsamt saligt i blicken .
”Vilken Bosse?”

Bosse Rappne, så klart (känd från TV4 och programmet ”Äntligen hemma” – som antagligen alla är raderade eftersom Martin Timell var frontfigur, reds anmärkning) säger Jejjan och berättar drömskt vidare ”För mig är Bosse…hur ska jag säga det här?..” Mannen med de gröna fingrarna tänker i ett par minuter och skiner till slut upp ”Har ni sett filmerna om Rocky med Sylvester Stallone? Ni vet Rockys gamla tränare och mentor Mickey? Jag och Bosse har exakt samma relation!”. Det är en sådan vacker liknelse att vi instinktivt känner att den får runda av den här lilla intervjun och vi knyter ihop säcken:

”Jejjan, du är Mediejournalens nya trädgårdsexpert under vinjetten ”Jejjans Green Corner”. Nu är vi nyfikna: Vad är det första du bjuder våra läsare på?”
”Jo, jag tänker att jag ska berätta hur man odlar sin egen avokado, vad tror ni om det”
”Just take us away to your green room, Mr Lionhead!”

Jejjan: Att avokado är både gott och hälsosamt vet nog de flesta. Men det allra senaste är att ha ett eget avokadoträd i hemmet. I stället för att köpa ett fixar du ditt eget – enkelt och helt gratis!

Att ha en avokadoplanta som kan växa till ett litet träd i hemmet är både fint och supertrendigt. Men odla ditt eget istället för att köpa ett dyrt i en trädgårdshandel. Allt du behöver är avokadokärnan, tandpetare och en glas/skål och vatten! Och så klart: Lite tålamod och massor av grön kärlek!

Så här odlar du avokado:
1. När du har ätit upp din avokado, tvättar och torkar du kärnan.
2. Dela din avokado och håll koll på vad som är upp och ned på kärnan. Om kärnan sätts på fel håll så minskar oddsen för att den kommer att gro. Förbered gärna 2-3 avokadokärnor på en gång. Du förstår snart varför.
3. Fyll en skål med vatten, nästan ända upp till kanten.
3. Hitta den breda änden på kärnan, det är den som ska peka ned i vattnet.
4. Tryck in tre tandpetare i avokadokärnan (se bild nedan). Dessa ska hålla kärnan från kanten på skålen. Se till att att ca 25-27 millimeter av kärnan är nere i vattnet.
5. Placera skålen på en varm och solig plats men inte i direkt solljus. Fönsterbrädan är ofta idealisk.
6. Pytsa i vatten efter behov.
7. Ha tålamod. Kärnan kommer att börja spira rötter och en stam inom två till fem veckor. När roten väl tittat ut finns det inget som stoppar den! Vid behov, flytta kärnan till ett större glas så att roten har gott om plats att växa. Det dröjer nu ytterligare 2-3 veckor innan själva plantan tittar upp.
8. Händer ingenting efter åtta veckor så börjar om med en ny kärna och ny kärlek.
9. När stammen blir ca 15-16 centimeter hög ska du skära ned den till ungefär hälften.
10. När rötterna har blivit tjocka och stammen har blad igen, planterar du den i jord i en kruka som är cirka 25 centimeter i diameter. Kärnan ska inte täckas med jord utan ungefär hälften av kärnan ska sticka upp.

Så tar du hand om din avokadoplanta:
För att hålla din planta frisk och nöjd bör den placeras i ett ljust fönster.orden får inte torka ut men heller inte omvandlas till en sump, vattna därför hellre din planta två gånger i veckan med en normal mängd vatten än en gång i veckan med för mycket vatten. Håll plantan fuktig men inte genomdränkt. Under sommarhalvåret är det bra att ge plantan flytande näring en gång i månaden.Som med de flesta växter, se till att jorden dränerar väl. Knipsa av stammen varje gång din växt växer ytterligare 10-12 centimeter. På så sätt kommer du få ett yvigare träd.

Gröna, sköna hälsningar

//Jejjan