Filip Born, Nent Radio: Vad är egentligen avokados, något utländsk skit, eller?

i Jejjans Green Corner

Hej Jejjan!

Såg att du tipsade om hur man odlar avokado men trodde först det var små meloner. Vad är egentligen avokados, något utländsk skit, eller? Har aldrig hört talas om fanskapet.

Jejjan svarar…

Hej Filip!

Helt riktigt, avokado (Persea americana) växer normalt inte i Sverige utan är en art i familjen lagerväxter, som odlas för sina frukter. Arten växer vilt från Mexiko i norr ner till länderna runt Anderna i söder. Numera odlas arten över hela världen på platser med lämpligt klimat.

Ordet avokado kommer ytterst från ahuacatl på aztekernas språk nahuatl. Det betyder ordagrant testikel

Avokado blir ett 20 meter högt städsegrönt träd och har 12–25 centimeter långa blad. Trädet tål inte frost och växer enbart i subtropiska och tropiska klimat.

Frukten är ett knytnävsstort bär med stor kärna. Fruktköttet är mört och gult till ljusgrönt, medan skalet, som ej går att äta, är grönt till mörkgrönt. Kan även vara mer lilaaktigt när frukten är mogen. Ett normalt avokadoträd ger omkring 120 frukter per år.Ordet avokado kommer ytterst från ahuacatl på aztekernas språk nahuatl. Det betyder ordagrant testikel (syftar på fruktens form).

Avokado blir ett 20 meter högt städsegrönt träd och har 12–25 centimeter långa blad
Avokado äts vanligen rå, ofta i förrätter och sallader. Den serveras ofta i halvor med kärnan avlägsnad. För att kunna konsumeras måste avokadon ha rätt mognadsgrad, då lossnar kärnan och skalet lätt och köttet har lagom mjuk konsistens. En mogen avokado ger efter en aning om man trycker försiktigt vid skaftfästet. Fördjupningen som den borttagna kärnan lämnar efter sig kan fyllas med olika fyllningar.

Löjrom, räkor och majonnäs är omtyckta ingredienser när avokado i denna form serveras som förrätt

Avokadoköttet kan också skäras i mindre skivor eller bitar och blandas in i grönsaks- eller andra sallader. Avokadopuré kan även användas i söta efterrätter som avokadoglass och avokadomousse. Avokado är huvudingrediensen i den mexikanska dippen guacamole. Löven och kärnan används inom traditionell afrikansk medicin mot smärta, men det finns ingen forskning som bekräftar deras verkan.

Hoppas du nu känner att du kan lite mer om min favorit avokadon, vi ses i myllan!