Sveriges härligaste journal om media

Daniel Collin avslöjar sin hemliga passion: ”Den betyder allt”

i Intervju/Månadens Scoop

Att Daniel Collin är VD för mediebyrån MEC vet nog de flesta i vår bransch. Hans stora fotbollsintresse är också vida känt, inte minst genom den lång intervjun i Mecca Magazine där han berättade hur mycket det ger honom att verka som fotbollstränare för barn och ungdomar. Men få känner till att Daniel är en av Skandinaviens högst rankade utövare av det japanska självförsvarssystemet Aikido där han innehar 5:e dan. Man kan säga att Daniel har inte bara ett svart bälte i Aikido utan fem stycken. I en exklusiv intervju för Mediejournalen berättar han nu för första gången om sin livslånga kärlek till Aikido och sin beundran av skådespelaren Steven Seagal.

Varför har du varit så hemlig med detta?
– Det bottnar nog i att jag är så synlig i mitt jobb. Vår bransch är liten och oerhört social. Vilket gör att du snabbt lär känna många och många lär känna dig. Vilket så klart är roligt. Men just därför har det på ett sätt varit befriande att ha något som bara är mitt. Fotbollsintresset delar jag med många i branschen men Aikido är jag nog rätt ensam om och det har varit skönt. Jag tror alla har ett behov av en egen sfär. Sen blir det lätt så, att om man bär på något som man inte sagt något om på flera år, blir det nästan konstigt att plötsligt berätta. Tänk dig själv; stå vid kaffeautomaten en tisdagsmorgon och plötsligt kläcka ur sig ”Bara så du vet, jag har svart bälte i Aikido”. Det skulle bli jättekonstigt, haha!

Men ändå väljer du att berätta om det nu?
– Ja, eftersom du nu lyckades känna igen mig på ett klipp från ett Aikidio-seminarium så hade det varit fånigt av mig att förneka det. Jag är så klart stolt över att jag har nått så långt. Samtidigt som det inte är så himla revolutionerande att jag sysslar med självförsvar.

Hur hinner du med både jobbet som VD, familjen, rollen som fotbollstränare och att utöva Aikido?
– Det gör jag inte. Just Aikidon har fått stryka på foten i många år även om jag försöker närvara vid i alla fall ett par seminarier varje år. Men i år trappar jag ner lite på fotbollen och blir andretränare så planen är att jag ska hinna besöka dojos både här i Sverige och i andra länder betydligt mer (dojo är det japanska ordet för träningslokal, reds anm).

Ska alla börja kalla dig för Daniel-san från och med nu?
– Haha, nej inte alls. Daniel fungerar fortfarande alldeles utmärkt. Men jag förstår att du tänker på filmen Karate Kid där Mister Miyagi kallar sin unga elev Daniel för Daniel-san?

Det var just vad jag tänkte på och apropå Mister Miyagi, kan du fånga flugor med ätpinnar precis som han gör i filmen?
– Nej, det kan jag inte. Du ska inte tro på allt du ser på film. Men visst hade det varit ett häftigt partytrick.

Steven Seagal är en väldigt andlig person som alltid betonar vikten av att integrera fysisk såväl som spirituell träning i aikido. Det är också min egen filosofi så det är inte konstigt att jag ser upp till honom.

Hur bra är du då på Aikido?
– Rätt bra, faktiskt. Även om jag inte kan fånga flugor med pinnar. Men så har jag också tränat ganska exakt 30 år för att uppnå 5:e dan. Jag undervisar fortfarande även om det nu mest handlar om ett fåtal gästspel på olika seminarier i Europa. När jag planerar in jobbresor till tex London eller Köpenhamn så försöker jag samordna det med olika gästspel på de klubbar som finns lokalt.

På videoklippet där jag kände igen dig, tränar du med skådespelaren Steven Seagal, hur kommer det sig?
– De allra flesta betraktar antagligen Steven Seagal som en B-skådis. Men lika dålig som han är på film, lika bra är han på aikido. Han var den första västerlänning som startade en dojo i Japan. Faktum är att är en oerhört skicklig Shihan (japanskt hederstitel som ungefär betyder Mästare, reds anm) och tillhör den absolut världseliten inom Aikido med 7:e dan. Steven är en väldigt andlig person som alltid betonar vikten av att integrera fysisk såväl som spirituell träning i aikido. Det är också min egen filosofi så det är inte konstigt att jag ser upp till Take Sensei och…

Shihan Steven Seagal, 7:e dan.

Take Sensei?
– Ja sorry, Steven kallas så av sina elever. Med japanskt uttal så blir det Tá-ké Sensei.

Säger du alltså att du är elev till Steven Seagal?
– Ja, jag är faktiskt det. Fast på den nivå jag är på behöver man inte träna på samma klubb för att vara en elev. Jag har gästat 14 seminarier som Take Sensei har hållit genom åren. Klippet du hittade på oss är från Moskva och jag tror det var 2006 eller 2008.

Känner du honom privat?
– Nej, det kan jag inte säga. Även om jag, Steven och några till hade en minst sagt blöt efterfest i hans hotellsvit efter sista träningsdagen, haha! Men det är inte så att vi pratar med varandra eller ens har mailkontakt. Han är för upptagen.

Efterfest med Steven Seagal i en hotellsvit i Ryssland, det låter helt overkligt?
– Så här i efterhand är det faktiskt rätt overkligt. Sista kvällen i Moskva, efter att hans seminarium var avslutat, var jag ute och åt med några från MEC’s kontor. Av en slump var Take Sensei på samma restaurang. Jag gick fram och tackade för två intressanta och lärorika dagar och det slutade med att han och hans sällskap slog sig ner vid vårt bord. Efter middagen dröjde vi kvar i baren och när restaurangen stängde frågade han om vi ville följa med upp och lyssna på några nya låtar som han skrivit. Det ville vi så klart och Take Sensei beställde upp ett gigantiskt drinkbord av enbart San Fransisco-drinkar och så plockade han fram gitarren.

Skriver han låtar?
– Ja, det gör han. Han har givit ut två album. Båda är personliga favoriter. Den där kvällen spelade han både Love Doctor, Red Rooster och Hoochie Coochie Man. Nu inser jag att det måste ha varit 2006. För samma året släppte han albumet Mojo Priest där de här låtarna återfinns. Hur som helst, det var en mäktig kväll. Kvällen slutade med att jag, Steven och Christian Slater slog vad. Jag vann och gick hem med en av Steaven Seagals jackor.

Skådisen Christian Slater?
– Ja

Tränar han också Aikido?
– Nej, inte vad jag vet.

Men varför var han med er?
– Jag vet faktiskt inte. Helt plötsligt bara var han där.

Vad slog ni vad om?
– Haha, det är något som jag aldrig tänker berätta!

Snälla?
– Nej, inte en chans.

Ok, men vad tror du om medieåret 2017?
– Jag tror det blir fortsatt full fart i vår bransch och jag ser fram emot all typ av konstruktiv utveckling!

Avslutningsvis så bjuder traditionen att du bjuder alla läsarna på ett favoritrecept. Vågar vi gissa på sushi?
– Det hade nästan varit för uppenbart. Nej, jag bjuder på min chiligryta som blir otroligt god. Om jag frågar barnen vad vill ha till middag på helgen, säger de alltid i munnen på varandra ”Gör din chili pappa!”.

Senaste av Intervju

0 0.00 kr
Gå till Toppen