Rebecca Broni: Fryser olika människor olika mycket?

i Doktor Magnus/Fråga våra experter/Hälsa

Doktor Magnus,
jag tycker jag fryser mer än andra. Är det individuellt eller är det så att alla fryser lika mycket? Min bror påstår att kvinnor har lättare för att frysa än män. Ligger det överhuvud taget någon sanning i det? Jag tycker det låter som en skröna. 

Tack på förhand!

Rebecca

Doktor Magnus svarar

Hej Rebecca!

Olika människor fryser faktiskt olika mycket. Eller upplever det som att de gör det. Flera inviduella faktorer påverkar, som tex om man känner sig deppig, om man är stressad eller är sjuk. Men även åldern spelar en roll då äldre människor ofta får långsammare cirkulation och blodomlopp vilket gör att de fryser lättare.

Din bror har faktiskt helt rätt.

För generellt fryser kvinnor mer än män. Anledningen till det är fett och kvinnor har – oberoende av storlek – mer underhudsfett än män. Dessutom är kvinnornas underhudsfett mer jämnt fördelat över kroppen. När en person fryser drar kärlen i huden ihop sig och mer blod forslas till kroppens vitala organ. Eftersom kvinnorna har ett tjockare fettlager hamnar blodet djupare vilket förstärker köldupplevelsen. Kvinnors ytliga hud, till exempel på händerna, är också tre grader kallare än mäns. En rapport har dessutom visat att kvinnor är känsligare för omgivningens temperatur än vad män är.

Jag vill avsluta med ett tips till dig i form av ett gammal ordspråk: ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”

Doktor Magnus

Magnus ”Doktorn” Anselm är också VD för MMS och kan massor om det mesta. Mycket har han snappat upp på sin otaliga resor (han har besökt 48 länder) och genom sina många vänner inom alla yrkesgrupper. Magnus är i egentlig mening inte utbildad läkare och hans rekommendationer ska därför på sin höjd betraktas som vägledande. Vid minsta tveksamhet skall du rådfråga din husläkare eller uppsöka närmsta akutmottagning.