Daniel Pereaux: Ziggy, kan du berätta mer om Chemical Brothers?

i Fråga Ziggy Ericson

Hej Ziggy!
Jag har på gamla dagar börjat odla något av ett litet musikintresse och speciellt när det är tufft och med fräsigt snabba trummor. Jag sprang nyligen på en riktig fläskig stänkare av ett band som jag tror hette något i stil med ChemoBrottlers. Kan du berätta lite mer om dom?

Kram Daniel Pereaux

 

 

 

 

 

Anders ”Ziggy” Ericson svarar

Tjenare Daniel!

Så klart jag kan. Jag råkar faktiskt veta en hel del om bandet Chemical Brothers från Manchester, England. Lite kuriosa i sammanhanget är att deras och David Bowies vägar korsades vid ett flertal tillfällen. Under 1997 arrangerade det amerikanska ölmärket Miller en serie konserter under namnet Blind Date Concerts. Konceptet gick ut på att sammanföra framträdanden av två helt olika artister. I september var det så dags för den sista konserten och Chemical Brothers värmde upp publiken i klassiska Vic Theatre i Chicago.

Efter drygt en timme gjorde The Thin White Duke sin entré till ”Jean Genie” med en akustisk gitarr i handen. Bowie greppade mikrofonen och berättade för mig och alla andra i den lyriska publiken att ”Vi ska göra några gamla sånger och några unga sånger”. De följande 90 minuterna var just det. En jämn blandning av klassiska Bowie-låtar och låtar från hans då nya skiva Earthling. Under kvällen bjöd Bowie också på inte mindre än två Velvet Underground-covers. “I’m Waiting for the Man” och “White Light/White Heat”.

2002 släppte Chemical Brothers albumet ”Come with us” där den andra singeln var ”Star Guitar”.  Låten nådde plats nummer åtta på UK Singles Chart, nummer två på den amerikanska danslistan och nummer ett på Storbritanniens danslistan. Det kanske inte var så konstigt. Eftersom låten innehåller en sampling från introt av David Bowie-låten ”Starman”. Därför heter låten ”Star Guitar”.

Hoppas du nu har fått svar på allt du ville veta Chemical Brothers. Min speciella avskedshälsningen till dig får bli en rad ur just Starman: That weren’t no D.J. that was hazy cosmic jive!

Kram Ziggy