Christian Rissel: I vilken studio spelade Depeche Mode in Black Celebration?

i Fråga våra experter/Musik

Hej Ziggy!

Jag är sedan högstadietiden ett stort fan av brittiska synthbandet Depeche Mode. Nu är det så, att jag och min förra kollega Micke P träter om i vilken studio som deras album Black Celebration spelades in i. Jag hävdar att det var i Hansa Mischraum i Berlin, Micke P envisas med att det var i Westside Studios i London. Vem av oss har rätt?

Tack på förhand!
Chrille

Ps. Stämmer det att Daniel Miller, grundaren av skivbolaget Mute Records, var med och skrev en låt på Black Celebration? Micke P är bombsäker på det. Men det är han alltid. Även när han har fel. 

Anders ”Ziggy” Ericson svarar:

Hej Chrille!

Intressant att du är inne på legendariska Hansa Studio. Som kanske är mest känd för att David Bowie spelade in albumet ”Low” där. Low var hans elfte studioproducerade skiva och släpptes av RCA Records den 14 januari 1977. Albumet var ett resultat av Bowies flytt till Västberlin efter en period av drogberoende och psykisk instabilitet.

Low blev det första av tre samarbeten med musikern Brian Eno och producenten Tony Visconti. Albumet räknas som det första av de album som ingår i den sk Berlintrilogin.

Low innebar ett stilskifte i Bowies skapande då han här började röra sig mer mot elektronisk musik och en avant-garde approach. Det inleds med korta, närmast fragmentartade låtar, medan de mot slutet av albumet blir längre, och mestadels instrumentala. Brian Enos inflytande märks framförallt på ”Warszawa” och ”Art Decade”, där hans minimoog och pianospel har en prominent plats. Eno angavs också som upphovsman till ”Warszawa” tillsammans med Bowie.

Konstigt nog mottogs albumet initialt med blandad kritik men Low räknas idag som ett av Bowies bästa och mest inflytelserika verk (något jag förstod, direkt). Albumet placerar sig högt på många listor och bla Rolling Stone Magazine utsåg Low till ”one of the 500 greatest albums of all time”. Lite kuriosa i sammanhanget: 1991 återutgavs albumet av RykoDisc med tre bonusspår.

Jag hoppas det var svar på dina frågor Chrille – Ha det bra nu, hälsa Micke P från mig och du: I wish you could swim like dolphins can swim!