Mats Georgson: Fem bilar som alla säger är snygga men som egentligen är fula

i Doktor Motor

Bilar är en skön mix av ingenjörskonst, design och marknadsföring som packas ihop i själva produkten. Så som marknadsförare och bilnörd så måste jag ju predika till massorna. Men att bara stapla bilder på undersköna Ferraris från 60-talet är ju ingen sport. SÅ låt mig istället visa fem bilar som faktiskt inte är så vackert designade som alla säger.

Plats 5 – Alla nyare Lamborghinis


Dels ser de ut som en elefant har hoppat på en Honda Civic*. Dessutom ser det ut som designerns ungar klippte stora hål i ritningarna med skolsaxarna när de var hemma i mässlingen.

*En Honda Civic Type R är häftig för att de som är intresserade av bilar fattar att den som kör den har massor med intresse men kanske inte så mycket pengar. En Lamborghini är precis tvärtom.

Plats 4 – Polestar 1

Sveriges planners lär väl ha väntat och suktat efter Volvos elbilsbrands Polestar ända sen den utannonserades. Ett nytt brand, en elbil, woke och i branschhjärtat liksom. Det är bara ett problem. Den ser ju ut som en Volvo S60 med tandställning.

Plats 3 – Porsche Panamera

Fantastisk bil. Men den ser ju ut som om man tagit en 911a och gjort photoshoppad reklam för penispumpar av den. Ja, vi vet det finns massor av mediedirektörer som både vill ha en Porsche och samtidigt måste köra Pipis, Rufus och Leo till träningarna. Men köp två bilar då, din snåljåp.

Plats 2 – I princip alla gamla klassiska jänkare
Mustanger är fina bilar, även om det är sjukt att det handlade om att Detroit skulle göra ”mindre” bilar. Jag har en tidig mustang och man får i princip plats att ha picnic under motorhuven.

Snygga är de ofta, men i princip ”alla sitter på röven”. Det var någon grej amerikanerna hade att det skulle se raceigt ut om det liksom låg tyngd över bakdäcken. Jag tycker mer det ser ut som en småbarnspappa som kör för fort med sin plastmotorbåt på väg att köpa glass med ungarna i Sandhamn.

Plats 1 är – Porsche 911!
Ja, Porsche 911. Det är en designikon, men alltså: För det första är det ju en ihoptryckt folkabubbla. För det andra så får strålkastarna den att – helt objektivt – se ut som en påtänd akvariefisk.

Framspoilern ger den dessutom känslan av underbett, vilket inte direkt blir bättre om man sätter rallystrålkastare på den som på bilden, då får den dessutom orch-tänder. Nej, det här är ett helt annat fenomen – den var så egensinnig och så charmigt ful att den blev helt och totalt ikonisk. När du liksom blir definitionen på en kompromisslös sportbil så äger den designen, snarare än tvärtom. Och det är det som gör den så fantastisk. Jag har en liten vit fuling i garaget.