Daniel Collin: Förlåt till alla er som blev lurade! Det var inte illa ment!

i Aktuellt

När ni får tanken ”Jag undrar om det där verkligen stämmer” är det läge att göra en faktakoll. Oavsett om det är en väldigt bra story.

”Om jag ska vara helt ärlig…”

Som jag har förundrat mig över det flitiga användandet av detta uttryck: ”Om jag ska vara helt ärlig…”. Det liksom understryker att för det mesta är man mer eller mindre oärlig. Konstigt.

I och för sig har det blivit allt mer uppenbart att sanning och ärlighet för närvarande får stå tillbaka till förmån för underhållning och ”en bra story”. Annars skulle vi inte behöva påminna om vikten av att granska information kritiskt. Vikten av eftertanke, faktakontroll och källkritik.

I ett samtal med Jocke Örnelid inför lanseringen av Mediejournalen landade vi att det begynnande uppvaknandet och uppmaningen att säkerställa fakta går för långsamt (trots att Trump gör så gott han kan för att skynda på den processen). Istället lanseras uttryck som ”alternativa fakta” och vi kunde nyligen läsa på Expressens ledarsida att ”Troll och fejknyheter är här för att stanna.”

Jocke, Tobias och jag funderade på om det finns något vi kan göra för att sätta strålkastaren på detta även om vi primärt verkar i den kommersiella delen av mediebranschen. -De som känner mig genom jobbet vet att jag startade min mediebana inom dagspressen och att jag alltid vurmat för att god journalistik är viktigt för vårt samhälle.

Och de som känner mig privat vet att jag inte har 5:e Dan i Aikido. Jag har aldrig utövat Aikido. Det närmaste kampsport jag kommit var när jag tränade karate i 2 år på den tiden Paolo Roberto var kungen av kungsan (dvs ganska länge sedan).

Jag är värdelös på att ljuga. Så när Jocke skrev den här artikeln fick han göra det helt utan min inblandning. Alla frågor och svar är helt och hållet Jockes – som jag fick läsa innan publicering.

-Förlåt till alla er som blev lurade! Det var inte illa ment!

Jocke är en skicklig storyteller. Och mer än så behövs inte alltid för att man ska lita på någon. Därför trodde en hel del av er som läste artikeln att den var sann. Men jag har svårt att tro att inte alla minst tänkte att ”det var som fan, det hade jag aldrig kunnat tro!”. Och när den tanken dyker upp är det läge att ifrågasätta fakta. Oavsett om det är en väldigt bra story. Och oavsett vem som berättar den.


Daniel Collin, VD MEC